Twój koszyk

Do zapłaty: 0.00 Zamawiam
Strona główna CZYTELNIA RECEPTURY wiosna

Lilak - karmelowa herbata

Lilak - karmelowa herbata

bez.jpg
img-20180429-120350.jpg
img-20180430-121845.jpg

Wiosna to czas oczyszczania i wzmacniania wątroby i to niesamowite ile roślin na wiosnę przychodzi nam z pomocą... Zresztą tak to jest piękne skonstruowane, że natura wspiera nas o każdej porze roku.

Na wiosnę warto zrobić sobie zapasy herbatki z bzu - działa relaksująco, poprawia trawienie a przede wszystkim reperuje wątrobę! I jest to takie KarmeLove... bo ma kolor bursztynu i smakuje przypalanym karmelem...


Jak zrobić fermentowaną herbate z lilaka?

Należy:

  • Nazbierać bzu, na czystym terenie, z dala od szosy (kolor bzu nie ma znaczenia)
  • Obrać kwiaty (rozwinięte i pączki) i wsypcie do słoika - ciasno ubić, aby nie było przerw - zmieści się naprawdę sporo
  • Zakręcony słoik naelży włożyć do piekarnika na 45 stopni, na 2 godziny (kwiaty w tym czasie całkowicie zbieleją)
  • Następnie należy wysypcie kwiaty - w kontakcie z powietrzem całkowicie zbrązowieją, będą wilgotne i pachnące karmelem
  • Potem wystarczy je wysuszyć (w piekarniku, w suszarce) i gotowe.
  • Gotową herbatę należy zamknąć szczelnie w słoiku.

Przygotowanie herbaty: zalać łyżeczkę suszu szklanką wrzątku i parzyć 5 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

 

21-05-2020 0 513 odsłon

Polecane produkty

Otrzymuj informacje o najnowszych produktach, wydarzeniach dla kobiet i artykułach na platformie.